Felsökning av ditt Yale Doorman

Om ditt Yale Doorman inte skulle fungera som det skall finns det ett antal åtgärder som du kan göra. Du kan göra låstest eller olika typer av felsökningar – Ta reda på hur du får ditt Yale Doorman att fungera korrekt.

Vad klarar Yale Doorman?

• Max 10 st nyckelbrickor kan registreras på ett lås.
  • En nyckelbricka kan registreras på max 6 st lås.
  • Max 10 st användarkoder.
  • Max antal fjärrkontroller är 5 st.
  • Klarar utomhusmiljö, IP55 klassat.
  • Brandtestad till EI30 (EN-1191).
  • Temperaturintervall: Insida 0 till +50 grader och utsida -25 till +70 grader.
  • Batterier: 4 st 1,5V alkaliska AA batterier.

Batterivarningar:

• Batteribyte: Byt samtliga batterier vid låg batterivarning. Låt aldrig batterierna ta helt slut då detta kan skada produkten.
  • Kontrollera alltid att + och – polerna på batterier sätts i korrekt.
  • Använd alltid alkaliska batterier.
  • Explosionsrisk förekommer vid användning av felaktiga batterier.
  • Kasta använda batterier enligt nationella regler och återvinningsprogram för detta.

Felsökning av Yale Doorman FAQ

Byta masterkod - så här gör du!

Behöver du ändra din masterkod? Om du KAN din masterkod när du behöver ändra den kan detta göras via menyn i ditt Yale Doorman, antingen i advanced mode eller i easy mode. I advanced mode ska du välja menyval 2, och i easy mode ska du välja p-knappen. Om du däremot INTE kan din masterkod måste du först återställa ditt Yale Doorman till fabriksinställningar, detta förklaras i Yale Doorman-manualen på sidan 46-49.

Väderomslag kan påverka din dörr så att Yale Doorman inte kan låsa

Väderomslag kan påverka din dörr. Under vår och höst kan mycket snabbt skiftandeutomhustemperaturer medföra att din dörr rör sigvilket i sin tur kan medföra att dörrspringan ökar, hur du ställer in dörrspringan förklaras i Yale Doorman-manualen.

Låstest för att se om låset fungerar korrekt - hur gör jag det?
  1. Med öppen dörr, tryck in och håll förreglingen intryckt. Lås sedan med * eller genom att vrida på vredet. Fungerar låset korrekt i detta läge är det förmodligen något i dörrmiljön som gör så att låset inte kan låsa. Mest troligt är att avståndet mellan lås och slutbleck för stort och inte det rekommenderade 3 mm.5.
  2. Kan fortfarande inte låsa:
  • Rekommenderad dörrspringa är 3 mm.
  • Kontrollera att kablar inte har skador eller brott.
  • Kontrollera att kontakterna sitter i helt och attstiften i kontakterna inte är skadade eller sitter fel.
Hur återställer jag Yale Doorman till Fabriksinställningar?

Av olika anledningar kan det vara önkvärt att återställa Yale Doorman till fabriksinställningar. Exempelvis kan det bero på:

1. Du har övertagit en bostad med Yale Doorman, och du vill radera den tidigare användarens inställningar för att ha full kontroll på koder och nyckelbrickor som har access till låset.
  2. Du önskar inte längre att använda app-lösningen, vill byta till ett annat integrerat system för att styra din Yale Doorman.

Fabriksåterställning beskrivs i detalj i Yale Doorman-manualen på sidan 46-49 där det även finns illustrationer och anvisningar steg för steg.

Jag kan inte öppna mitt Yale Doorman, vad gör jag?

Om du befinner dig på insidan, kan du alltid nödöppna. Vrid vredet ett kvarts varv. Antingen till höger eller vänster, beroende på om du har en höger- eller vänsterdörr. Tryck samtidigt ner handtaget och dörren öppnas.

Om du befinner dig på utsidan, läs vår fråga-svar "Mitt Yale Doorman har slutat att fungera. Vad kan det bero på?" för felsökningstips

Vad gör jag om Yale Doorman har slutat att fungera?

Gör en felsökning i följande ordning:

1. Om du har slagit fel kod flera gånger i rad låses Yale Doorman i ett par minuter innan du kan göra ett nytt försök att öppna.
  2. Om du har ett uppkopplat Yale Doorman, där du angivit en tidsbegränsad behörighet, kan det vara så att behörigheten har gått ut. Kontrollera inställningarna i din app eller på "mina sidor".
  3. Om produkten inte fungerar kan man trycka på en resetknapp mellan batteribackuppolerna på undersidan av utsidan. Detta startar om produkten men alla elektroniska nycklar ligger kvar.
  4. Låstest: Med öppen dörr, tryck in och håll förreglingen intryckt. Lås sedan med * eller genom att vrida på vredet. Fungerar låset korrekt i detta läge är det förmodligen något i dörrmiljön som gör så att låset inte kan låsa. Mest troligt är att avståndet mellan lås och slutbleck för stort och inte det rekommenderade 3 mm.
  5. Kan fortfarande inte låsa: • Rekommenderad dörrspringa är 3 mm. • Kontrollera att kablar inte har skador eller brott.• Kontrollera att kontakterna sitter i helt och attstiften i kontakterna inte är skadade eller sitter fel.
  6. Väderomslag kan påverka din dörr. Under vår och höst kan mycket snabbt skiftandeutomhustemperaturer medföra att din dörr rör sigvilket i sin tur kan medföra att dörrspringan ökar.För att Yale Doorman ska fungera är rekommenderatmått för dörrspringan 3 mm. Skulle ditt YaleDoorman inte låsa kan du därför behöva justeradörrspringan.
  7. Det kan också bero på att batteriet är slut. I så fall får du en batterivarning med ljud och ljus i god tid innan, men om det tar slut ändå kan du sätta ett standard 9V batteri på två poler nederst på utsidan av låset för att strömsätta detta och sedan identifiera dig med nyckelbricka eller kod på vanligt sätt.
Hur ställer jag in eller byter masterkod?

1. Ställa in masterkod: När du installerar ditt lås och följer instruktionerna låset ger dig får du uppamaningen att ange en masterkod med 6 siffror. Spara din masterkod på ett säkert ställe då den senare kommer behövas vid ändringar i ditt lås inställningar. Se Yale Doorman-manualen på sidan 22 för mer information.

2. Behöver du ändra din masterkod: Om du kan din masterkod när du behöver ändra den kan detta göras via menyn i ditt Yale Doorman, antingen i advanced mode eller i easy mode. I advanced mode ska du välja menyval 2, och i easy mode ska du välja p-knappen. Om du däremot INTE kan din masterkod måste du först återställa ditt Yale Doorman till fabriksinställningar, detta förklaras i Yale Doorman-manualen på sidan 46-49.

Påverkar min Wifi-router signalen från Yale Smart Hub?

Det kan den göra, om du upplever problem med signalen till dina enheter (Yale Doorman, larm o.s.v.) i ditt Smart Home och med Smart Hub , flytta då hubben 1 meter från routern.

Varför larmar mitt Yale Doorman fast dörren är stängd?

Rekommenderad dörrspringa är tre mm. Under vår och höst kan mycket snabbt skiftandeutomhustemperaturer medföra att din dörr rör sigvilket i sin tur kan medföra att dörrspringan ökar. Justera därför dörrspringan vid behov med hjälp av gångjärnen eller underläggsbrickor till slutblecket. Dörrspringan får aldrig mer än maximalt fem mm.

Får jag någon indikation på att låset inte gick att låsa?

Ja, det indikeras med ljud och blink på låset. Om du har låset integrerat så kan du även se en logg på detta i appen och på ”Mina sidor”.

Vad gör jag om jag har en för hög batteriförbrukning?

Kontrollera att vredet fjädrar tillbaka av egen kraft och inte blir ståendes snett. Orsaken till att vredet kärvar och blir ståendes snett beror vanligtvis på för lång vredpinne, kapa vid behov pinnen ytterligare 1 enhet. Säkerställ att nödutrymingen fungerar efter att pinnen har kapats.

En annan anledning till hög batteriförbrukning kan vara att de övre skruvarna (2 se bild) som håller samman plåten för insidans skylt och utsidan är i kontakt med kretskortet (risken är större för äldre Yale Doorman med annan utformning på kretskortet). Säkerställ att skruvarna har rätt längd och inte orsakar skador på kretskortet.

Hur ändrar jag inställningarna i mitt Yale Doorman när det är integrerat?

Du justerar låsets inställningar i appen från den leverantör du använder, till exempel Sector Alarms, Aptus eller Verisures app, alternativt på ”mina sidor” från din app-leverantör. Här skriver vi mer om appar och länkar till våra aktuella parters hemsidor.

Varför säger låset "Frånkoppling misslyckades, larmet kan fortfarande vara på". Det tar också några sekunder för Doorman att låsa upp?

Detta kan du lösa genom att följa dessa instruktioner: Gå ut, stäng och lås dörren. När dörren har låsts in trycker du på stjärnknappen och håller den intryckt. Håll den intryckt tills dess att du fått två pip. Släpp sedan stjärnknappen och ange din användarkod och bekräfta med stjärnknappen. Vänta ungefär en halv minut, lås upp dörren normalt, * – användarkod – *. Nästa gång dörren låses upp, bör tidsfördröjningen och alla röstmeddelanden vara borta.

Tips: Väderomslag kan påverka dörren